> bolsward > geschiedenis

Geschiedenis Bolsward

Sinds 1584 komen aan het eind van de Nieuwmarkt, tegen het Bolwerk aan doopsgezinden bij elkaar. De eerste tijd was een tijd van vervolging door overheid en kerk. Na de reformatie ontstonden verschillende doperse stromingen. In 1657 (zo'n 100 jaar na het eerste begin) telde Bolsward vier verschillende doopsgezinde gemeenten. In 1710 verenigden zij zich.

Het kerkgebouw werd in 1809 vernieuwd en tussen 1848 en 1855 uitgebreid en verfraaid. In 1985 was het gebouw als afbeelding terug te vinden op de zomerpostzegel. In de jaren 90 van de vorige eeuw is het gebouw totaal gerestaureerd.

In 1809 werd begonnen met de bouw van een nieuw orgel door de Groningse orgelbouwer Herman Henry Freitag. In 1906 zijn er wijzigingen in het orgel aangebracht door de fa. L. van Dam. In 1965 werd begonnen met een restauratie door Bakker en Timmenga uit Leeuwarden. Het orgel werd in zijn oorspronkelijke dispositie hersteld. Ook het klavier werd teruggebracht in de stijl van Freytag. Met een feestelijk concert op 4 september 1991 door de adviseur Jan Jongepier werd het orgel weer door de gemeente in gebruik genomen.

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Bolsward   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Sneek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Doopsgezind.nl